Bayburt Devlet Hastanesi

Bayburt Devlet Hastanesi

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri

Güncelleme Tarihi: 08/11/2018

(3-9 Kasım Organ Nakli Haftası Etkinlikleri, münasebeti ile yapılan etkinliğimizden)

ORGAN NAKLİ NEDİR?

Vücutta görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören organların yerine, canlı ve ya kadavradan alınan yeni, sağlam organın cerrahi yöntemle nakledilmesi işlemine organ naklidenir.

HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?

• KALP / KALP KAPAĞI
  • AKCİĞER
  • KARACİĞER
  • KORNEA
  • BÖBREK
  • KEMİK
  • PANKREAS
  • KEMİK İLİĞİ
  • İNCE BAĞIRSAK
  • TENDON
  • YÜZ VE SAÇLI DERİ
  • ÜST SİNDİRİM YOLLARI
  • ALT SİNDİRİM YOLLARI
  • EKSTREMİTELER (KOL VE BACAKLAR)
  • UTERUS

Organ Bağışı Haftası_17.png

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?

CANLIDAN VERİCİ—KADAVERİK VERİCİ:

Canlı vericili nakillerde hastanın eşi veya dördüncü dereceye kadar olan akrabalarından organ bağışı alınabilir.

Kadavradan yapılan organ nakillerinde ise; yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alınan ancak beyin ölümüyani geri dönüşümü olmayan (hukuken kişinin yaşamının sona ermesi)   beyin hasarı gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanması ile nakil gerçekleştirilebilir.

Beyin ölümünde hastalar kendileri soluyamaz ve solunum cihazına bağlıdırlar. Beyin ölümünün geri dönüşümü yoktur.

Beyin Ölümü, tanısı iki kişilik uzman heyeti tarafından yapılan detaylı tetkik ve incelemeler neticesinde konur.

Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında beyin ölümü teşhisi konan hastalarda yapılan organ bağışında ülkemiz maalesef alt sıralarda yer almaktadır.

BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?

Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede organ bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder. Bu organizasyon ULUSAL ORGAN VE DOKU NAKLİ KOORDİNASYON MERKEZİ tarafından yürütülür. Cins, ırk, din, zengin – fakir ayrımı yapılmaz.

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

1979 tarihli 2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu gereği; 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını ve ya bir bölümünü bağışlayabilir.

Organ bağışı  ise bir kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra (beyin ölümü tanısı konduktan sonra) doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN HANGİ MERKEZLERE BAŞVURULABİLİR?

• İl Sağlık Müdürlükleri
  • Kamu Hastanelerine
  • Özel Hastanelere
  • Üniversite Hastanelerine
  • Aile Hekimlerine

Başvurabilirsiniz.

ORGAN BAĞAŞI DİNİMİZCE UYGUN MUDUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı.png

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

‘’KİM BİR KİMSEYE HAYAT VERİRSE, O SANKİ BÜTÜN İNSANLARA HAYAT VERMİŞCESİNE SEVAP KAZANIR’’
(MAİDE SURESİ AYET:32)

• Organ Bağışı Haftası_1.png